Polska Od Kuchni " Złoty Widelec "
27 kwietnia 2022 odbyła się XI Gala ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Naszej Restauracji została przyznana statuetka „Złoty Widelec” jako najlepszej Restauracji Hotelowej.
Zespół Vanilla Sky dziękuje za wyróżnienie i obiecujemy dołożyć wszelkich starań aby utrzymać dotychczasowy poziom.
Pani Natalia Matras- Ochlust, ekspert kulinarny WIP odwiedziła naszą restaurację, poniżej przedstawiamy jej recenzję.
,,Miejsce idealne dla osób ceniących sobie spokój i wykwintną kuchnię. Obsługa na najwyższym poziomie. Już na samym początku przywitała nas bardzo sympatyczna i uśmiechnięta Pani kelnerka, która od początku profesjonalnie się nami zajęła. Pani doskonale znała kartę menu i wszystkie szczegóły potraw, które zamówiliśmy, a także bardzo troszczyła się o nas i innych klientów restauracji aby każdy czuł się w niej zaopiekowany. Restauracja posiada małe, kameralne i podgrzewane balkoniki z widokiem na Wisłę i miasto, gdzie wieczorna kolacja stawała się jeszcze bardziej klimatyczna. W karcie menu można znaleźć również szeroki wybór ryb, a także win, które idealnie przypisane są do każdej potrawy, co z pewnością stanowi pewne uproszczenie w wyborze wina dla Gościa restauracji Jeśli chodzi o samą kuchnię to spróbowałam kilka propozycji z menu i żadna mnie nie zawiodła. Wszystko bardzo smaczne, wyraziste, świeże i ładnie podane. Carpaccio z tuńczyka z dodatkiem wasabi bardzo dobre, tatar wołowy również. Krem z topinamburu charakteryzował się idealnie ,lekko orzechowym smakiem i kremową konsystencją. Polędwica wołowa z sosem pieprzowym demi glace - jej stopień wysmażenia właśnie taki jaki zamówiłam. I na koniec deser: sernik śmietankowy z truskawkami, bezą i lodami czekoladowymi zadowoliłby nawet najbardziej wymagającego klienta. Podsumowując uważam, iż Restauracja Vanilla Sky reprezentuje naprawdę wysoki poziom a same ceny jak na restaurację mieszczącą się w 5-gwiazdkowym hotelu wcale nie odbiegają od innych krakowskich restauracji”