Menu letnie


 

„Głąbik krakowski” – zapomniane warzywo wraca do łask

Lodowa, masłowa, a może rzymska? Istnieje wiele odmian sałaty i każda z nich różni się wyglądem, smakiem i zastosowaniem. Niegdyś istotnym elementem kuchni krakowskiej był … głąbik krakowski. To nietypowa i mało znana sałata łodygowa, która w końcu XIX wieku była masowo uprawiana w okolicach Krakowa. Głąbik krakowski gościł na stołach wielu krakowian, ale wraz z początkiem lat 60-tych zaczęto zapominać o jego wartości kulinarnej. Zarówno liście, jak i łodygi warzywa są jadalne na surowo i po obróbce termicznej oraz mają delikatny, lekko gorzkawy przysmak. Co ciekawe, zawiera aż cztery razy więcej witaminy C niż „zwykła” sałata! Właśnie dlatego dzisiaj restauratorzy próbują przywrócić na polskie stoły głąbika krakowskiego. Starsi mieszkańcy naszego miasta jeszcze pamiętają to ciekawe warzywo, a Ty? Koniecznie spróbuj naszych nowych dań z menu sezonowego z głąbikiem krakowskim w roli głównej od 3 lipca!